AWFG

NYHETER

Information om genomförda, pågående och kommande utställningar samt övriga nyheter rörande Ann Wolff, hennes stiftelser och vänförening.
10 SEP – 1 OKT 2022

Öppen Ateljé hos Ann Wolff

Välkommen till Öppen Atélje hos Ann Wolff i samarbete med Galleri Ridelius. En liten utställning där Ann visar delar av utställningen från Waldemarsudde.

Öppet kl. 14.00–16.00 den 10/9, 18/9, 25/9, 1/10 på Björkvägen 2B, Visby.

Öppen Ateljé
9 APR – 23 OKT 2022

Ann Wolff – utställning på Prins Eugens Waldemarsudde

Med ett starkt personligt anslag arbetar Ann Wolff i glas, brons, aluminium, teckning och pasteller. I utställningen visas bredden av hennes konstnärskap med verk i olika tekniker och material från 1989 fram till idag.

Anns konstnärskap sträcker sig över en tidsperiod på mer än 60 år och omfattar en mängd visuella uttryck, material och tekniker. I den kommande utställningen presenteras ett hundratal av hennes senare verk tematiskt och i dialog med varandra, vilket innebär att olika material och uttryck möts sida vid sida i form av skulptur, glaskollage, teckningskonst, måleri och fotografi.

Centralt för hennes konstnärskap är intresset för människan, något som förmedlas både i olika motiviska teman och i relationen mellan form och det rumsliga. Hon arbetar med ett undersökande förhållningssätt till materialens inneboende uttrycksmöjligheter, i synnerhet med glas, och glasets relation till ljus och det rumsliga.

Det är som konstnär arbetande i glas som Ann Wolff särskilt har uppmärksammats, både nationellt och internationellt, med ett flertal priser och prestigefulla utmärkelser för sina verk i glas. Hon har ställt ut regelbundet utomlands på museer och gallerier, i synnerhet i Tyskland, USA, Japan, Frankrike och Belgien. Antalet utställningar i Sverige är numerärt färre.

”Det är med stor glädje som Waldemarsudde våren 2022 lyfter fram Ann Wolffs uttrycksfulla och egensinniga konstnärskap i den största museiutställningen någonsin i Sverige. Hennes fascinerande och tekniskt skickligt utförda skulpturer i gjutet glas kommer att visas sida vid sida med hennes expressiva teckningskonst på teman som kretsar kring identitet och det existentiella. I utställningen, som visas både inomhus och utomhus, presenteras verken också i en spännande dialog med det rumsliga och skiftande ljusförhållanden. För Waldemarsuddes park, speciellt framtagen för utställningen, har en nygjutning gjorts av den stora och anslående bronsskulpturen Corvus, även kallad Kajan på kajen, som 2019 placerades i Visby hamn.” säger museichef Karin Sidén.

Utställningen med Ann Wolffs verk visas i Slottets ateljévåning och i museets park. Till utställningen hör även ett antal filmer, en katalog med ett flertal intresseväckande artiklar och programverksamhet.

Läs mer på waldermarsudde.se

Waldermarsudde_webb2
MAJ 2021

Kajan på Kajen

Kajan på Kajen – ett nytt landmärke i Visby.
Äntligen på plats – den svarta kajan högt uppe på den inre vågbrytaren i Visbys hamn.
Ann gjorde en modell i lera.
AWFG sponsrade bronsgjutningen.
AWFGs vänner samlade in pengar till ett stort podie.
Gotlands Kommun fick placera fågeln på Visby hamns vågbrytare.
Kajan på Kajen välkomnar Gotlands återvändande och varje gäst!
Kajan på Kajen
MAJ 2021

Scholarship 2021

Ann Wolff Foundation, Alexander Tutsek-Stiftung och Berlin Glas är stolta över att tillkännage ett stipendium på 5000 euro – bostadsstipendium för en konstnär att spendera två månader på Berlin Glassworks-studion i oktober och november 2021!

Sponsrat av Ann Wolff Foundation ger stipendiet samtida konstnärer en möjlighet att experimentera med glasmaterialet och införliva det i sitt arbete. Tidsramen på två månader gör det möjligt för konstnären att experimentera med olika tekniker, inklusive gjutning, smältning och hett glas.

För att ansöka, vänligen inkludera i din ansökan:

  • Beskrivning av ett föreslaget projekt (max 2 sidor)
  • Aktuellt CV (max 2 sidor)
  • Konstnärsuttalande
  • Max 5 bilder av ditt arbete och ett separat bildbeskrivningsblad
  • När det gäller icke-visuella artister, vänligen skicka länkar som vi kan se / lyssna på din kreativit

Vänligen maila all ovanstående information till info@berlinglas.org
Sista ansökningsdag är söndagen den 4 juli 2021.

Bild scholarship
JANUARI 2021

Nickel silver

Sedan publiceringen av Ann Wolff´s drawings har Ann gått tillbaka och studerat sina tidiga motiv. Nya modeller har formas i lera och gjutits i metall, den här gången nickelsilver.

homepage-nickel silver_1042
SEPT 2020

Memory

”Jag ägnar detta spel åt mina barn, barnbarn, till min man och alla mina vänner och samlare.” – Ann Wolff
Ett klassiskt memory med bilder av Ann Wolffs konstverk.
Memory
JULI 2020

Ann Wolff. The early drawings - Frühe Zeichnungen.

Hirmer Verlag har under sommaren publicerat boken Ann Wolff. The early drawings – Frühe Zeichnungen.  Skriven av Petra Giloy-Hirtz & Eva-Maria Fahrner-Tutsek.

Ann Wolff donerade 130 verk från 1980-talet till Herausgegeben von Alexander Tutsek-Stiftung och ett urval av 60 teckningar publiceras nu i denna vackra bok.

De skissade verken handlar om en kvinnlig figur, i reflektioner och fördubblingar, ibland surrealistiska och bisarra i samband med djur och mellanliggande varelser, ibland med man eller barn: drömvärldar, bilder av det undermedvetna, ofta inspirerade av sagor. Som kvinnliga självutforskningar utvecklar dessa bilder sin berättelsepotential i tidens sociala miljö, som formas av feministiska rörelser och av diskursen om förhållandet mellan könen.

Läs mer och köp boken här.
I Sverige finns boken att köpa hos Adlibris och Bokus.

Boken AnnWolff
13 JUN – 13 DEC 2020

Inside and Outside

Toyama Glass Art Museum

Toyama Glass Art Museum har utställningen Collection Exhibition 2020-Ⅰ Inside and Outside.
I utställningen visas verket HEAD (2015).

Läs mer om utställningen här.

HEAD 2015
HEAD 2015
7 MAJ – 15 JUN 2020

Quarantena

Galleri Sebastian Schildt
Titeln Quarantena kommer från det italienska uttrycket för fyrtio dagar som i sin tur givit upphov till ordet karantän. Begreppet började användas i det medeltida Venedig när skepp från fjärran länder fick ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan ett smittfritt manskap tilläts angöra hamn. En grupputställning på galleriet, Quarantena, pågår i just fyrtio dagar med start torsdag 7 maj.

Ann har den senaste tiden arbetat med kontrasten mellan blanka och råa ytor i metallen nysilver. Verkets namn är LUVA och det är första gången Ann visar sina verk i metall i Sverige.

Quarantena skapar plats för besinning.
Besinning som bas för konstnärligt skapande.
Skulpturen Luva förkroppsligar tid och rum.
Tid är lika med förgänglighet och den avlagda luvan är tom.

Läs mer och boka tid för visning på Galleri Sebastian Schildt.

Luva, 2019, nysilver
Luva, 2019, nysilver
19 OCT – 24 NOV 2019

Traps and Transit

Hedvig Elenora Kyrka

Som en fortsättning på utställningen i augusti i ställer Ann Wolff ut Traps and Transit i Hedvig Elenora Kyrka.

Utställningen sker i samarbete med Galleri Sebastian Schildt.
Utställningen börjar med en vernissage i samband med Kulturnatt lördagen den 19 oktober. Vernissage och samtal mellan kyrkohede Sven Milltoft och Ann Wolff vid 17.30. Se hela kvällens program här.
Utställningen pågår till 24 november.
Hedvig Eleonora
21 AUG – 14 SEPT 2019

Traps and Transit

Galleri Sebastian Schildt

Galleri Sebastian Schildt visar utställningen Traps and Transit med elva stycken monumentala skulpturer i glas.

Trappan som ledmotiv är en metafor för livet och kan tolkas på olika sätt. Ann Wolffs trappor leder upp och ner, ingenstans och någonstans, har inga räcken och är inte gångbara. De halvt genomsiktliga verken som speglar in och tar rummet i anspråk rymmer även tankar om manligt och kvinnligt liksom symboliserar genomresa, förgänglighet och tid.

Utställningen visas 21 augusti – 14 september 2019 på Strandvägen 5 B, Stockholm.

Mer information: www.gallerisebastianschildt.se

Trap IV
Trap IV
14 APR 2019 - 20 SEP 2019

Hängivelse

Domkyrkan, Visby

Under Påskfestivalen invigdes skulpturen Hängivelse av Ann Wolff.

Skulpturen visas framför Domkyrkan i Visby under sommaren framtill september.
Hängivelse
Hängivelse
2015

Furillen, Gotland

Traps and Transit

Utställning på Furillen med arbetena inspirerade av de industriella byggnaderna på Furillen, en liten ö mittemot Wolff studion i Kyllaj på Gotland.

Har du någonsin varit instängd i en trappa som leder ingenstans och du kan inte hitta en väg tillbaka? Känns som du har fastnat i mitt i livet?

Om du ständigt försöker komma någonstans i livet, är du troligen i transit från där du var till där du vill vara. Du bör pausa och bara reflektera över vad som finns mitt framför dig ibland.

Ann Wolff FATHER – sculpture kiln casted glass
Ann Wolff FATHER – sculpture kiln casted glass
15 juni 2014-30 sept 2014

DROTTEN

”Hon har hittat sin arena för sin konst. Ann Wolff skapar en internationell konstarena i Drotten ruin. ”

Efter en lyckad show i Visby domkyrka tycker Ann Wolff att det är inspirerande och viktigt att ta med spännande konst evenemang till Gotland och ställa ut dessa i DROTTEN. en medeltida kyrkoruin i Visby

Förutom Ann Wolffs glasskulpturer kommer det att finnas verk av den tjeckiske konstnären och konstprofessorn Magdalena Jetelova, som nu är baserad i München, som har ställt ut sina arkitektoniska installationer i Prag, London och New York, den svenska arkitekten och konstnären Andreas Forsberg. känd på ön genom sin projekt studio Furillen, den finske konstnären Tuija Lindström, professor i fotografi, och Maria Miesenberger, välkända svensk konstnär.
Utställningen kommer att pågå från den 15 juni till slutet av september och kommer att stödjas från stiftelsens egna medel samt genom partners och sponsorer.

Drotten
Drotten